Forskare: Riskabelt att hålla in pruttar – de kan komma ut ur munnen

Äntligen får du svar på frågan du har ställt dig i flera årtionden. Forskning har tagit ett stort steg framåt och avslöjat allt om den fruktade rap-fisen.

Fisar har flera nödutgångar


Alla fiser vi, även om vi inte alltid vill erkänna det. I genomsnitt fiser man ungefär 20 gånger per dag. Ibland utan att ens märka det. Det är galet att man kan fisa utan att ens veta om det!

Det finns många orsaker till att kroppen fylls med gaser. Tydligen kan det vara ett tecken på ens psykiska tillstånd. Personer med ångest verkar fisa mer. Det kan vara på grund av att stressade människor verkar bry sig mindre om kosten.

Skräpmat leder definitivt till mer gaser. Kroppen måste bli av med trycket på något sätt. Det kan inte bara försvinna.

Räkna inte med att hålla fisen inne! Kroppen kommer onekligen att göra sig av med den. Ibland väljer den bara en annan utgång.

Forskare tror att fisar kan komma ut genom munnen


Forskning har äntligen tagit tag i alla obesvarade frågor. Clare Collins är en högkvalificerad professor i näringslära vid Newcastles universitet i Storbritannien. Hon talar ut tack vare sina djupgående kunskaper och uppmanar världen att vidta åtgärder när det behövs, skriver brittiska Mirror. 'Bättre ute än inne'', som man brukar säga.

Du har ingen anledning att skämmas i offentligheten. Nu har du en giltig förklaring för varför du fiser. Försök inte hålla det inne längre om du börjar känna obehaget i tarmarna.

Läkaren Satish Rao är en expert på gastroenterologi som förklarar att man borde frigöra allt tryck innan det blir en rap-fis.

''Om man har ätit en måltid rik på kolhydrater kommer den att jäsa i tunntarmen. Då rapar man. När man gör det luktar den jästa gasen som jäst gas'', berättar Rao.

Förmodligen rapar man inte ut en riktig fis, men det kan hända. Men ännu värre saker kan ske. Fisen som inte släpptes ut kan tas upp i blodflödet vilket leder till att man andas in den genom lungorna.

Se upp för det om du inte vill svälja dina egna fisar.

Hur kan vi rädda mänskligheten från den fruktade munfisen?


Fis så ofta du kan. När du känner att du behöver göra det - gör det. Det är bättre att vara ''oförskämd'' än att släppa ut fisar genom munnen senare. 

Du kan försöka vara lömsk och spänna musklerna för att inte släppa ut mycket gas åt gången, men det finns inget behov av det.

Alla dina vänner kommer att förstå varför du fiser om du förklarar: ''Jag ville inte att det skulle komma ut genom munnen''.

Öka medvetenheten om rap-fisen

Berätta för dina vänner så att de också känner till dessa vetenskapliga fakta om att fisar kan komma ut genom munnen om man håller dem inne. Berätta för alla dina nära och kära om farorna med artighet.