Skådespelaren Stefan Sauk - Sverige börjar likna Afrika

Nyss hemkommen från en resa till Afrika berättar skådespelaren Stefan Sauk att han börjar se vissa likheter mellan sitt hemland och den stora kontinenten söderut.

Stefan Sauk har varit verksam som skådespelare sedan 80-talet. För den breda publiken är han mest känd som galningen i det kultförklarade inslaget Tillfälligt Avbrott i Lorry. Mångsidigheten har varit hans signum med allt från komedi till Norén och musikal. 

Det är på sin Facebook som skådespelaren Stefan Sauk drar paralleller med den politiska utvecklingen i Sverige och Afrika.

– Jag kan inte undgå att göra vissa reflektioner, inleder han sitt virala videoklipp. Det finns ju saker som tenderar till att börja likna. Ta det här med att respektera valresultat. Det brukar ju vara lite si och så med det i afrikanska stater.

– När man får fram ett valresultat blir det ett jävla liv om vem som vann och vem som ska ha makten. Också ett vanligt fenomen är att makten är viktigare än allt annat, än folk och land.


En annan sak som slog honom i Afrika var kopplingen mellan makt och brist på utbildning. Det är ingen bra kombination, säger han. Då kom han återigen att tänka på Sverige och svenska ministrar.

– Där är ju inte utbildningsnivån så hög, förklarar han och börjar sedan prata om att den nye IT-ministern Anders Ygeman har fått en "vuxenprao" i Stefan Löfvens regering.

Stefan Sauk gör jämförelsen med att han själv skulle gå in på Karolinska och börja praoa som hjärnkirurg. Lika farligt är det att sätta fel människor på politiska maktpositioner, tycks han mena.

I skrivande stund har hans Facebook-film setts över 500 000 gånger.

Se klippet nedan: