JUST NU: Greta Thunbergs födelsedag blir röd dag – här är lediga dagen som tas bort

Idag kom nyheten om att miljökämpen Greta Thunbergs födelsedag blir en ny röd dag i Sverige. Dock kommer en befintlig röd dag att tas bort.

Greta Thunberg har med sin skolstrejk för klimatet gjort dundersuccé de senaste åren både i Sverige och utomlands. Åsikterna går isär om 18-åringen – somliga menar att hon förtjänar alla hyllningar, medan andra är mer kritiska.

Och nu ska hon hyllas ordentligt. Greta Thunbergs födelsedag ska nämligen bli en ny röd dag i Sverige. Greta fyller år den 3 januari som från och med 2022 kommer vara en röd dag.

”Beslutet känns naturligt”

Hennes födelsedag, den 3 januari, blir från och med 2022 röd dag i den svenska kalendern.

– Vi tycker att beslutet känns naturligt. Greta Thunberg har gjort så mycket för Sverige. Att det ska hyllas med en röd dag är en självklarhet, säger Peder von Schnitzelbaum, generaldirektör på Kungliga datumordern, enligt Nyheter24.


Ta en titt i kalendern

Det innebär dock inte att svenskarna, i grund och botten, kommer att få en extra ledig dag per år. En annan röd dag kommer nämligen att tas bort – och det blir nationaldagen (6 juni).

– Nationaldagen är den senast tillkomna röda dagen. Så det blir en klassisk ”sist in – först ut”, menar Peder von Schnitzelbaum.

Att den nya röda dagen gör ännu en klämdag möjlig har inte undgått de som nåtts av nyheten. Den 1 januari är redan en röd dag vilket gör att den 2 januari nu blir en klämdag. 

En extra ”ligga på soffan”-dag med bakfylla efter nyår, kanske?


Just det, 1 april. Gick du på den här lätta?

Tryck nu på dela-knappen för att se om du kan lura dina vänner på årets stora skämtdag!