Brist på spermadonatorer i Sverige – erbjuder 580 kronor för en sats

Brist på spermadonatorer i Sverige.

Tillgången på spermadonatorer ser väldigt olika ut på Sveriges sju kliniker där man kan donera sperma, rapporterar Sveriges Radio Ekot som undersökt saken.

Sedan 2016 får ensamstående kvinnor ansöka om att bli inseminerad. Lagändringen har gjort att fler kvinnor ansöker om detta – vilket så klart leder till en större efterfrågan på sperma.

I Stockholm, Malmö och Örebro är tillgången på spermadonatorer bra, men i Umeå, Uppsala och Göteborg är det betydligt glesare.

– Det är inte bara att vi inte har tillräckligt med donatorer, utan att vi har för lite resurser i största allmänhet för verksamheten med spermadonation, säger Ann Thurin-Kjellberg, läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Ekot.

I dagsläget finns det sju kliniker i Sverige som tar emot spermadonationer – och det är inte vem som helst som får donera.


Måste vara helt frisk

För att få donera sin sperma måste man uppfylla följande kriterier.

Måste ha välmående spermier.

Måste vara fri från ärftliga sjukdomar i släkten.

Måste vara psykiskt frisk.

Måste vara fri från allvarliga och smittsamma sjukdomar.

Måste vara fri från alla typer av missbruk.

Måste vara mellan 23 och 45 år gammal.

Innan man får donera måste man dessutom godkännas av en läkare och en psykolog.

Var sker själva donationen?

På sjukhuset finns speciella rum eller toaletter där själva donationen sker. Du får då helt enkelt en stund för dig själv där får fylla en behållare. 

Är man anonym?

Som donator vet man inte vem som väljer ens sperma, och den som insemineras med den vet heller inte vem donatorn är. Däremot har barnet rätt att få reda på vem som är pappa, samt att man som donator kan få veta om ens sperma kommit till användning. Du har däremot ingen skyldighet gentemot eventuella barn.

Ersättning

Ersättning utgår till varje godkänd spermiedonator och betalas ut som ett engångsbelopp efter godkända infektionsprover. Ersättningen är 580 kronor/tillfälle, skriver Karolinska.

Tryck nu på dela-knappen så att dina vänner får en chans att donera!