Bankmannen tror att han är smartare än mexikanaren.

En bankman stod vid bryggan i en liten mexikansk fiskeby och såg en liten fiskebåt med en fiskare ombord lägga an en bit bort. Han hade båten laddat med några stora tonfiskar.

Bankmannen gratulerade mexikanaren till sin fantastiska fångst och frågade hur lång tid det hade tagit honom.

Mexikanaren svarade: ”Några timmar bara. Inte länge.”

Sedan frågade bankmannen varför han inte stannar längre ute till havs för att fånga mer. Mexikanaren sade att det han fångade räcker för honom för att försörja sin familj de nästa dagarna.

Bankmannen frågade igen: ”Men vad gör du resten av dagen?”

Den mexikanska fiskaren sade: ”Jag sover länge på morgonen, åker ut för att fiska lite, leker med mina barn, sover siesta med min fru Maria efter lunch, tar en promenad i byn, där dricker jag ett glas vin och spela gitarr med mina vänner. Du ser, jag har ett fullvärdigt liv.”

Bankmannen sa: ”Jag har en examen från Havard och kan hjälpa dig. Du borde spendera mer tid till att fiska och från intäkterna köpa en större båt. Med intäkterna du får då kan du köpa fler båtar, tills du har en hel flotta.

Istället för att sälja fångsten till en återförsäljare, kan de sälja direkt till en fiskfabrik och så småningom öppna din egen fiskförädlingsfabrik. Du kan styra produktion, bearbetning och distribution själv. Du kan sedan lämna denna lilla fiskebyn, och kanske till och med flytta till Mexico City eller Los Angeles, eller till och med New York, varifrån du kan leda ditt blomstrande företag. ”

Mexikanaren frågade: ”Och hur lång tid kommer det att ta?”

Bankmannen svarade: ”Ungefär 15 till 20 år.”

Mexikanaren frågade: ”Och sen då?”

Bankmannen skrattade och sade: ”Sedan kommer den bästa delen. När tiden är rätt, kan du ta företaget till börsen, sälja dina affärsenheter och bli mycket rik. Du kan tjäna miljoner.”

Mexikanaren sade: ”Miljoner, och sedan?”

Bankmannen sa: ”Då kan du sluta arbeta. Kanske flytta till en liten fiskeby vid kusten, sova länge på morgonen, fiska lite, leka med dina barn, ta en siesta med din fru, promenera in till byn, njuta av ett glas vin på kvällen och spela gitarr med dina vänner.”

En viktig poäng att lära sig om livet! Dela vidare med dina vänner!